Κάτω Βασιλική

Η Κάτω Βασιλική βρίσκεται στη βορεινή ακτή του Πατραϊκού κόλπου κάτω από τον ορεινό όγκο του «Ιερού Όρους της Αιτωλίας», της Βαράσοβας. 

Ανατολικά του χωριού βρίσκεται ο δίδυμος ορεινός όγκος με την ονομασία Κλόκοβα (ή Παλιοβούνα).

Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Στον λόφο της Αγίας Τριάδας ανατολικά του σημερινού χωριού, υπήρχε πιθανόν η αρχαία πόλη Χάλκεια ή Χαλκίς, η οποία σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετέχει στον Τρωικό Πόλεμο με άλλες τέσσερις Αιτωλικές πόλεις.

Το χωριό στη σημερινή τοποθεσία κατοικήθηκε το 1865 από αγροτοποιμένες. 

Η παλαιότερη τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση Παλιοχώρι όπου βρίσκεται και ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος κτίσθηκε το 1879.

Αρχαιολογικά μνημεία

Στη θέση Αγία Τριάδα – Στο λόφο της Αγίας Τριάδας (έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος τοποθετείται από τους αρχαιολόγους η αρχαία πόλη Χάλκεια. Χαρακτηριστικά, στο σημείο έχουν εντοπιστεί 17 αλλεπάλληλα στρώματα κατοίκησης. Στον χώρο υπάρχουν ερείπια τρίκλιτης βασιλικής με προσκτίσματα του 6ου αιώνα.

Στη θέση Πάγκαλη - Ερείπια αρχαίου κάστρου της Χάλκειας.

Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου νότιας Βαράσοβας - Πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού χαρακτήρα όπου ησύχαζε μία μικρή αδελφότητα μοναχών από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα.

Ο Άγιος Δημήτριος ανατολικής Βαράσοβας - Ερείπια βυζαντινού ναού πάνω σε προχριστιανικό ναό πιθανόν της Αρτέμιδος της Αιτωλίας. 

Ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 10ου ή στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα.

Από την Βικιπαίδεια


Φωτογραφίες από

https://www.feelgreece.com/el/

https://www.agriniopress.gr

https://nafsweek.gr

https://iaitoloakarnania.gr/


(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)




Βίντεο στο Youtube 
από arvassil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου