Algar do Carvão ( Σπήλαιο του Άνθρακα ) Πορτογαλία

Το Algar do Carvão ( Σπήλαιο του Άνθρακα ) είναι ένας αρχαίος σωλήνας λάβας ή ηφαιστειακή οπή που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού Terceira στο πορτογαλικό αρχιπέλαγος των Αζορών . 

Βρίσκεται στην πολιτική ενορία του Porto Judeu στον δήμο Angra do Heroísmo .

Algar do Carvão

Θέα μέσα από το Boca do Algar ( Mouth of the Cavern )

Προφίλ του Algar do Carvão με είσοδο, θάλαμο και λιμνοθάλασσα

Τοποθεσία

Νησί Terceira ( Αζόρες ), Πορτογαλία

Συντεταγμένες

38°43′44″Β 27°11′7″Δ

Βάθος

90 μέτρα (300 πόδια)

Μήκος

100 μέτρα (330 πόδια)

Ανακάλυψη

26 Ιανουαρίου 1893

Γεωλογία

Σωλήνας λάβας , Βασάλτης

Είσοδοι

1

Πρόσβαση

Διατίθενται περιηγήσεις την εποχή

Περιεχόμενα

Ιστορία

Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό, αλλά το βάθος και η έλλειψη φωτός του περιβάλλοντος, δυσκόλευαν κάθε κάθοδο, λόγω της κατακόρυφης κατάβασης, και καθυστέρησαν κάθε πραγματική εξερεύνηση.

Στις 26 Ιανουαρίου 1893, η πρώτη κάθοδος, «...με τη χρήση ενός απλού σχοινιού, ολοκληρώθηκε από τους Cândido Corvelo και Luis Sequeira».

Η δεύτερη κάθοδος έγινε το 1934, από τον Didier Couto, ο οποίος δημιούργησε τον πρώτο πρόχειρο χάρτη του εσωτερικού. 

Αυτό το σχέδιο, βασισμένο μόνο σε οπτικές παρατηρήσεις (και όχι σε μετρήσεις), αποδείχθηκε αρκετά ακριβές.

Στις 18 Αυγούστου 1963, μια ομάδα ενθουσιωδών οργάνωσε μια κατάβαση χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα «καρέκλας» αναρτημένη σε μια νάιλον γραμμή και, αργότερα, μια ζώνη.

Με την έλευση των φορητών συστημάτων φωτισμού, ήταν δυνατή η επανεξέταση των παρατηρήσεων από πρώτο χέρι, συμπεριλαμβανομένων των πιο απομακρυσμένων και στενών τμημάτων του σπηλαίου. 

Ο ιστότοπος ήταν ανοιχτός στο κοινό στα τέλη του 20ου αιώνα, μέσω εβδομαδιαίων οργανωμένων περιηγήσεων (εκτός Σαββατοκύριακων και αργιών) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο). 

Η πρόσβαση στην τοποθεσία είναι επίσης δυνατή μέσω της οργάνωσης Montanheiros ( Mountaineers ), της ομάδας που είναι αρμόδια για θέματα που σχετίζονται με το Algar.

Τοπωνύμιο

Η λέξη, algar , είναι μια πορτογαλική λέξη που υποδηλώνει μια φυσική κοιλότητα στη γη που, σε αντίθεση με τα περισσότερα σπήλαια ή σπήλαια, είναι πιο κάθετη στον προσανατολισμό της, όπως ένα πηγάδι. 

Η πορτογαλική λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη, al-Gar , που σημαίνει "η πτυχή", ενώ Carvão σημαίνει "κάρβουνο" στα πορτογαλικά. Το Algar do Carvão δεν είναι πηγή άνθρακα και ο όρος carvão έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην πορτογαλική δημοτική γλώσσα που μοιάζει με «μαυρισμένο», «καμμένο» ή «καμένο», αναφερόμενο στη σκοτεινή σύνθεση των βράχων.

Γεωγραφία

Κύρια είσοδος στο σπήλαιο, όπως φαίνεται από το σπήλαιο

Σταλακτίτες στο Algar do Carvão

Το Terceira είναι η τοποθεσία τεσσάρων μεγάλων ηφαιστείων (Pico Alto, Santa Bárbara, Guilherme Moniz και Cinco Picos) ομαδοποιημένα κατά μήκος μιας ζώνης βασαλτικής σχισμής που διασχίζει το νησί από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. 

Το Algar do Carvão συνδέεται άμεσα με την καλντέρα του ηφαιστείου Guilherme Moniz, αλλά είναι μέρος του ίδιου συγκροτήματος με τη Santa Barbara στα δυτικά, το Pico Alto στα βόρεια και το Guilherme Moniz, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια του την τοποθεσία Algar do Carvão. 

Το Algar do Carvão βρίσκεται στα 583 μέτρα (1.913 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Η έκταση των 40,5 εκταρίων (4.360.000 τετραγωνικά πόδια) ταξινομήθηκε ως Περιφερειακό Εθνικό Μνημείο ( Πορτογαλικά : Monumento Natural Regional ) λόγω των ιδιόμορφων ηφαιστειολογικών χαρακτηριστικών της, εκτός από το περιβαλλοντικό της οικοσύστημα. 

Το στόμιο του Άλγκαρ αποτελείται από ένα κατακόρυφο πέρασμα 45 μέτρων (148 πόδια) προς το εσωτερικό, που φτάνει σε μια ράμπα από συντρίμμια και χαλίκια. 

Από εδώ υπάρχει μια άλλη πτώση στα καθαρά νερά της εσωτερικής πισίνας, περίπου 90 μέτρα (300 πόδια) από την επίπεδη επιφάνεια.  

Η πισίνα υποστηρίζεται από το νερό της βροχής και μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και 15 μέτρα (49 πόδια) ή να στεγνώσει τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μικρής ή καθόλου βροχόπτωσης. 

Το ίδιο το σπήλαιο είναι αξιοσημείωτο για τα μοναδικά ορυκτολογικά χαρακτηριστικά των πυριτικών σταλακτιτών του .

Biome

Το Algar κατοικείται από μια πλούσια φυτική ταπισερί, που καλύπτει το στόμιο της δομής του κώνου, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ενδημικών ειδών. 

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη ασπόνδυλων που κάνουν το σπήλαιο σπίτι τους, όπως η σπηλαιώδης αράχνη Turinyphia cavernicola και άλλα είδη Troglofauna , όπως η σαρανταποδαρούσα Lithobius obscurus azorae , η ουρά Pseudosinella ashmoleorum και ο εδαφος σκαθάρις Treudosinella ashmoleorum . 

Τέλος, υπάρχει μια ευδιάκριτη παρουσία διαφόρων βρύων , συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κόκκινο Βιβλίο των Ευρωπαϊκών Βρυόφυτων (ECCB), όπως το Alophosia azorica και το Calypogeia azorica , μεταξύ άλλων. 

Από την Βικιπαίδεια


Φωτογραφίες από

https://www.exploreterceiraisland.com

https://howwetravelled.com/algar

https://veronikasadventure.com

https://www.nationalgeographic.pt

https://www.nationalgeographic.pt/

(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)




Βίντεο στο Youtube από
Road To Something New

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου